Magyarkanizsa a történelem viharában

Támogató:

emmi-logo

Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesülete a pedagógusok érdekképviselete mellett fő céljai között előlátta az anyanyelvápolást, az anyanyelvű oktatás fejlesztését, és a tanulók szabadidejének hasznos eltöltését. Programunkkal jelentkeztünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra, amely az identitás megerősítését szolgáló tanórán kívüli közoktatási programokra vonatkozott. Az elnyert pályázat összege 270.000 forint volt.

Magyarkanizsa a történelem viharában elnevezésű programunk, községünk történetét, néprajzát és szokásait mutatta be a Kis Ferenc Általános Iskola felsős diákjai számára. Az előadássorozatot második alkalommal szerveztük meg, bevonva egy másik iskolát is. Intézményünk több településen működik, és ezért szükség mutatkozott a tanulók utaztatására, hogy részt vehessenek a programokon. Az előadások főleg az oromi, és oromhegyesi iskola épületében, illetve a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző központban valósultak meg. A tanulók változó számban 12 és 34 fő között vettek részt az előadásokon. Az előadásokat a következő előadók (Tukacs Piroska, Varjú P. Tatjana, Kádár Judit, Muhi Zsuzsanna, Pósa Mónika, Fejős V. Beáta, Kávai Szabolcs, Forró Lajos, Vajda Attila) tartották meg.

A program a következő témakörökben valósult meg:

  1. Történelem
  2. Hagyományápolás
  3. Kirándulás

A történelmi rész témakörei a következők voltak: Őstörténet, Népvándorlás, Középkor a Kárpát-medencében, Középkori kultúra, Mohács és a törökök bejövetele, A török kiűzése vidékünkről, A XVIII. század története, a 19. század, Napjaink  története. Az előadások kivetítő segítségével valósultak meg. A tanulók készítettek néhány önálló munkát a témákkal kapcsolatban.

A hagyományápolás témakörében a következő témák szerepeltek: Lucanapi szokásaink, Farsangi népszokások, Ősi mesterségek (nemezelés), Húsvéti hagyományaink (tojásfestés), Magyar népzene, Történelemóra a tájházban. A programok az ünnepek előtt valósultak meg. A gyerekek maguk is gyűjtöttek anyagot az ünnepekkel kapcsolatban. A gyakorlati munkában is aktívak voltak (pogácsa készítése, fánk sütése, maszkkészítés, nemezelés, tojásfestés, …). Ezek az előadások általában mintegy 2 órát vettek igénybe, de a gyerekek így is nagyon élvezték.

Kirándulásunk a környékében lévő történelmi helyek megtekintését tűzték ki célul. Megnéztük az első és második zentai csata emlékhelyeit, a Városháza épületét, a Vigadót, a templomokat, a Földvár helyszínét…

Itt szeretnénk megköszönni az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy programunkat támogatta.

Végezetül megállapíthatjuk, hogy tanulóink a programon keresztül megismerték községünk Magyarkanizsa történetét a magyar történelem és a világtörténelem távlatában. A már ismert szokások mellett megismerkedtek újakkal és ezek kapcsolatával a magyar kultúra keretein belül. Diákjainknak fejlesztettük nyelvi tudását és magyarságtudatát. Reméljük a támogatások lehetőséget adnak majd, hogy a program a jövőben is folytatódjon.

 Az egyesület elnöke

                                                                       Vajda Attila

Képek: